Prep: 25 mins Cook: 20 mins Additional: 30 mins Total: 1 hr 15
mins Servings: 12 Yield: 1 dozen |
Ingredients
¨ 1 ¼ cups all-purpose flour
¨ ½ teaspoon baking soda
¨ ¼ teaspoon baking powder
¨ 1 pinch salt
¨ ½ cup white sugar
¨ 6 tablespoons lightly packed brown sugar
¨ ¼ cup unsalted butter, softened
¨ 1 egg
¨ 2 ripe bananas, mashed
¨ 1/3 cup
buttermilk
¨ ½ cup chocolate chips, or to taste (Optional)
Frosting
¨ 1 (3 ounce) package cream cheese, softened
¨ 3 tablespoons butter, softened
¨ 1 teaspoon vanilla extract
¨ 2 cups confectioners’ sugar, or more to taste
Directions
þ Step 1
Preheat
oven to 350 degrees F (175 degrees C). Line a muffin tin with paper liners.
þ Step 2
Whisk
flour, baking soda, baking powder, and salt together in a bowl.
þ Step 3
Combine
white sugar, brown sugar, and 1/4 cup butter in another bowl; beat with an electric
mixer until creamy. Beat in egg. Mix in mashed bananas. Add flour mixture in 3
batches, alternating with buttermilk, stirring after each addition. Fold
chocolate chips into the batter.
þ Step 4
Spoon
batter into the prepared muffin tin.
þ Step 5
Bake
in the preheated oven until toothpick inserted in the center comes out clean,
about 20 minutes. Cool cupcakes on a wire rack, about 30 minutes.
þ Step 6
Beat
cream cheese and 3 tablespoons butter in a bowl until smooth. Add vanilla
extract. Beat in confectioners’ sugar. 1 cup at a time, until frosting is
smooth.
þ Step 7
Spread
frosting over cupcakes.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
332
calories; protein 3.2g; carbohydrates 55.3g; fat 12g; cholesterol 41.4mg;
sodium 133.8mg.
Kek
Cawan Coklat Pisang dengan Frosting Krim Keju
Persediaan: 25 minit Masak: 20 minit Tambahan: 30 minit Jumlah: 1 jam 15
minit Hidangan: 12 Hasil: 1 dozen |
Bahan-bahan
¨ 1 ¼ cawan tepung serba guna
¨ ½ sudu soda bikarbonat
¨ ¼ sudu serbuk penaik
¨ 1 cubit garam
¨ ½ cawan gula putih
¨ 6 sudu besar gula perang
yang dibungkus ringan
¨ ¼ cawan mentega tanpa
garam, dilembutkan
¨ 1 biji telur
¨ 2 pisang masak, tumbuk
¨ 1/3 cawan mentega susu
¨ cawan coklat cip, atau secukup rasa (Pilihan)
Pembekuan
¨ 1 (3 auns) bungkus krim keju, dilembutkan
¨ 3 sudu mentega, dilembutkan
¨ 1 sudu teh ekstrak vanilla
¨ 2 cawan gula gula, atau lebih secukupnya
Petunjuk
þ Langkah
1
Panaskan
ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Gariskan timah muffin dengan
pelapik kertas.
þ Langkah
2
Tumis
tepung, baking soda, serbuk penaik, dan garam bersama dalam mangkuk.
þ Langkah
3
Campurkan
gula putih, gula merah, dan 1/4 cawan mentega dalam mangkuk lain; pukul dengan
pengadun elektrik sehingga berkrim. Pukul telur. Campurkan pisang tumbuk.
Masukkan campuran tepung dalam 3 kumpulan, berselang seli dengan buttermilk,
kacau selepas setiap penambahan. Lipat cip coklat ke dalam adunan.
þ Langkah
4
Sudu
adunan ke dalam tin muffin yang telah disediakan.
þ Langkah
5
Bakar
dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga tusuk gigi yang dimasukkan ke
tengah keluar bersih, kira-kira 20 minit. Kek cawan sejuk di rak dawai,
kira-kira 30 minit.
þ Langkah
6
Pukul
keju krim dan 3 sudu mentega dalam mangkuk sehingga sebati. Masukkan ekstrak vanila.
Pukul gula gula. 1 cawan pada satu masa, sehingga pembekuan lancar.
þ Langkah
7
Sebarkan
frosting ke atas kek cawan.
Fakta
pemakanan
Setiap
hidangan:
332
kalori; protein 3.2g; karbohidrat 55.3g; lemak 12g; kolesterol 41.4mg; natrium
133.8mg.
Rujukan:
Link laman sesawang: https://www.allrecipes.com/recipe/255301/banana-chocolate-chip-cupcakes-with-cream-cheese-frosting/
BUKTI KEHADIRAN MINGGU 10
Bahagian belakang buku Jom Tulis Tesis
No comments:
Post a Comment