Chicken Kiev
Prep: 30 mins Cook: 20 mins Additional: 45 mins Total: 1 hr 35 mins Servings: 4 Yield: 4 servings |
Ingredients
¨ 2 cloves garlic, minced
¨ 2 tablespoons chopped fresh flat-leaf parsley
¨ 6 tablespoons unsalted butter
¨ 4 (8 ounce) skinless, boneless chicken breast halves, pounded to
1/4-inch thickness
¨ salt and pepper to taste
¨ 1 cup all-purpose flour
¨ 2 teaspoons salt
¨ 2 eggs, beaten
¨ 2 cups panko bread crumbs
¨ 1 pinch cayenne pepper
¨ 2 cups vegetable oil for frying, or as needed
Directions
þ Step 1
Grind garlic and a pinch of salt together in a mortar and pestle
until garlic is completely smashed. Add parsley and mix until completely
incorporated. Pound butter into garlic mixture with pestle until parsley and
garlic are fully incorporated into the butter. Wrap the butter mixture in
plastic wrap and refrigerate until cold, at least 15 minutes.
þ Step 2
Season chicken breasts with salt and pepper. Place 1/4 the butter
mixture in the center of wider end of each chicken breast. Fold the narrower
end of each chicken breast up over the butter to form a tight pocket around the
butter. Gather the sides of each chicken breast to the center to form a round
ball. The top of the chicken will be smooth and the bottom will be gathered.
Tightly wrap each chicken breast ball in plastic wrap, put wrapped breasts on a
plate, and chill in the freezer until the gathered bottoms hold together and
are slightly firm, about 30 minutes.
þ Step 3
Whisk flour and 2 teaspoons salt together in a shallow bowl. Whisk
eggs together in another shallow bowl. Pour panko bread crumbs into another
bowl.
þ Step 4
Remove chicken breast balls from plastic wrap. Gently press each
chicken breast ball into flour mixture to coat and shake off any excess flour.
Dip into beaten eggs, then press into bread crumbs. Place breaded chicken onto
a plate, cover with plastic wrap, and return to the freezer to chill until
firm, about 15 minutes.
þ Step 5
Heat oil in a deep-fryer or large saucepan to 350 degrees F (175
degrees C). Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Line a baking sheet
with aluminum foil.
þ Step 6
Working in batches, cook chicken, gathered-side down, in hot oil
and until lightly golden on both sides, about 1 minute per side. Transfer to
prepared baking sheet. Sprinkle salt and cayenne pepper over the top.
þ Step 7
Bake in the preheated oven until you can hear the butter start to
sizzle on the baking sheet, 15 to 17 minutes. An instant-read thermometer
inserted into the center should read at least 165 degrees F (74 degrees C). Let
rest for 5 minutes before serving.
Nutrition Facts
Per Serving:
790
calories; protein 59.5g; carbohydrates 62.2g; fat 38.3g; cholesterol 268mg;
sodium 1656mg.
Ayam
Kiev
Persediaan:
30 minit Masak: 20 minit Tambahan: 45 minit Jumlah: 1 jam 35 minit Hidangan: 4 Hasil: 4 hidangan |
Bahan-bahan
¨ 1 cubit garam
¨ 2 sudu besar daun pasli segar, cincang rata
¨ 6 sudu mentega tidak masin
¨ 4 (8 ons) bahagian dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, ditebuk
hingga ketebalan 1/4 inci
¨ garam dan lada secukup rasa
¨ 1 cawan tepung serba guna
¨ garam 2 sudu teh
¨ 2 biji telur, pukul
¨ 2 cawan serbuk roti halus
¨ 1 secubit serbuk lada merah
¨ 2 cawan minyak sayuran untuk menggoreng, atau mengikut keperluan
þ Langkah
1
Kisar
bawang putih dan secubit garam bersama dalam pengisar dan menumbuk sehingga
bawang putih hancur sepenuhnya. Masukkan daun pasli dan gaul hingga sebati.
Masukkan mentega ke dalam campuran bawang putih dengan menumbuk sehingga daun
pasli dan bawang putih bercampur sepenuhnya ke dalam mentega. Balut campuran
mentega ke dalam bungkusan plastik dan dinginkannya hingga sejuk,
sekurang-kurangnya 15 minit.
þ Langkah
2
Perap
dada ayam dengan garam dan lada. Letakkan 1/4 campuran mentega di tengah hujung
dada ayam yang lebih luas. Lipat hujung yang lebih sempit setiap dada ayam di
atas mentega untuk membentuk poket yang ketat di sekitar mentega. Kumpulkan
sisi setiap dada ayam ke tengah untuk membentuk bola bulat. Bahagian atas ayam
akan halus dan bahagian bawahnya akan dikumpulkan. Balut dengan ketat setiap
bebola dada ayam dalam bungkus plastik, letakkan dada ayam yang dibalut di atas
pinggan, dan dinginkan di dalam peti sejuk sehingga bahagian bawah yang dikumpulkan
saling bersatu dan sedikit tegang, kira-kira 30 minit.
þ Langkah
3
Pukul
tepung dan 2 sudu teh garam bersama dalam mangkuk cetek. Pukul telur bersama
dalam mangkuk rata yang lain. Tuangkan serbuk roti halus ke dalam mangkuk lain.
þ Langkah
4
Keluarkan
bebola dada ayam dari bungkus plastik. Tekan perlahan-lahan setiap bebola dada
ayam ke dalam campuran tepung untuk melapisi dan menghilangkan tepung yang
berlebihan. Masukkan telur yang telah dipukul, kemudian masukkan serbuk roti
halus yang diasingkan tadi. Letakkan tepung roti ayam ke atas pinggan, tutup
dengan bungkus plastik, dan kembali ke peti sejuk sehingga sejuk, lebih kurang
15 minit.
þ Langkah
5
Goreng
menggunakan minyak yang banyak atau mengunakan periuk besar hingga 350 darjah F
(175 darjah C). Panaskan ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C). Rapikan loyang
dengan kertas aluminium.
þ Langkah
6
Bekerja
secara berkumpulan, masak ayam, kumpulkan di dalam minyak yang panas dan
sehingga keemasan sedikit di kedua-dua belah bahagian, kira-kira 1 minit setiap
sisi. Pindahkan ke loyang yang telah siap. Taburkan garam dan serbuk lada merah
ke atas.
þ Langkah
7
Bakar
dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga anda dapat mendengar mentega mula
mendesis di atas loyang, 15 hingga 17 minit. Baca segera termometer yang
dimasukkan ke tengah dan hendaklah membaca sekurang-kurangnya 165 darjah F (74
darjah C). Biarkan rehat selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan
790
kalori; protein 59.5g; karbohidrat 62.2g; lemak 38.3g; kolesterol 268mg;
natrium 1656mg.
Rujukan:
Link laman sesawang :https://www.allrecipes.com/recipe/236703/chef-johns-chicken-kiev/
BUKTI KEHADIRAN MINGGU 10
Bahagian belakang buku Jom Tulis Tesis
No comments:
Post a Comment