Thursday, December 31, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

Rosemary- Roasred Chicken with Apples and Potatoes




 

Prep: 10 mins

Cook: 1 hr 10 mins

Total: 1 hr 20 mins

Servings: 6

Yield: 6 servings

 

Ingredients

 

¨  cooking spray

 

¨  2 tablespoons butter

 

¨  1 large onion, sliced

 

¨  salt,  plus more to taste

 

¨  4 teaspoons white sugar

 

¨  5 medium apples - peeled, cored, and cut into 1/4- inch slices

 

¨  1 pound Yukon Gold potatoes, cut into 1/4-inch slices

 

¨  2 tablespoons olive oil

 

¨  6 bone-in, skin on chicken thighs

 

¨  2 tablespoons chopped fresh rosemary

 

¨  ground black pepper

 

 

Directions

 

þ  step 1

Preheat the oven to 400 degrees F (200 degrees C). Spray the top and bottom parts of a broiler pan with cooking spray.

 

þ  step 2

Melt butter in a skillet over medium heat and add onion slices. Sprinkle onions with 1 teaspoon salt and saute for 2 minutes. Add sugar and continue cooking until onions are translucent but not browned, 6 to 8 minutes. Remove from heat.

 

þ  step 3

Layer apples, potatoes, and sauteed onion slices in the bottom part of the broiler pan. Cover with the part top of the broiler pan.

 

þ  Step 4

Drizzle olive oil over chicken thighs. Sprinkle with fresh rosemary, salt, and pepper. Rub olive oil and spices thoroughly all over each thigh and place on the top part of the broiler pan.

 

þ  Step 5

Roast in the preheated oven until juices run clear and an instant-read thermometer inserted into the thickest part if the thigh, near the bone, reads 165 degrees F (74 degrees C), about 1 hour. Serve apples, potatoes, and onion alongside chicken thighs.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

404 calories; protein 21.3g;carbohydrates 34.8g; cholesterol 81.2mg;sodium 486mg.

 

 

 

Rosemary- Ayam Panggang dengan Epal dan Kentang




 

Persediaan: 10 minit

Masak: 1 jam 10 minit

Jumlah: 1 jam 20 minit

Hidangan: 6

Hasil: 6 hidangan

 

Bahan-bahan

 

¨  semburan masakan

 

¨  2 sudu mentega

 

¨  1 biji bawang besar, dihiris

 

¨  garam, ditambah lagi secukup rasa

¨  4 sudu teh gula putih

 

¨   5 biji epal sederhana - dikupas, dikerat, dan dipotong menjadi potongan 1/4 inci

 

¨   Kentang Emas Yukon 1 paun, potong 1/4 inci

 

¨  2 sudu minyak zaitun

 

¨   6 tulang, kulit pada paha ayam

 

¨   2 sudu rosemary segar cincang

 

¨   lada hitam tanah

 

Petunjuk

 

þ  Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C). Semburkan bahagian atas dan bawah panci broiler dengan semburan memasak.

 

þ  Langkah 2

Cairkan mentega dalam kuali di atas api sederhana dan masukkan hirisan bawang. Taburkan bawang dengan 1 sudu teh garam dan tumis selama 2 minit. Masukkan gula dan terus memamasak sehingga bawang lut tetapi tidak berwarna coklat, 6 hingga 8 minit. Keluarkan dari panas.

 

þ  Langkah 3

Lapiskan epal, kentang, dan hirisan bawang tumis di bahagian bawah kuali panggang. Tutup dengan bahagian atas kuali panggang.

 

þ  Langkah 4

Taburkan minyak zaitun ke atas paha ayam. Taburkan dengan rosemari, garam, dan lada segar. Salutkan minyak zaitun dan rempah-rempah sehingga bersih di setiap paha dan letakkan di bahagian atas panci panggang.

 

þ  Langkah 5

Panggang di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga jus habis dan termometer yang dibaca segera dimasukkan ke bahagian paling tebal jika paha, berhampiran tulang, membaca 165 darjah F (74 darjah C), kira-kira 1 jam. Hidangkan epal, kentang, dan bawang bersama paha ayam.

           

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

404 kalori; protein 21.3g; karbohidrat 34.8g; kolesterol 81.2mg; natrium 486mg.


Rujukan:

Link laman sesawang: https://www.allrecipes.com/recipe/276263/rosemary-roasted-chicken-with-apples-and-potatoes/


BUKTI KEHADIRAN MINGGU 10

Bahagian belakang buku Jom Tulis Tesis




No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Terjemahan Berbantu Komputer? haa apa tu. Mesti terjemah perkataan je kan? seronok ke? Dalam menterjemah sudah pasti seronok. Sebab apa sero...