Rosemary- Roasred Chicken with Apples and Potatoes
Prep:
10
mins Cook:
1
hr 10 mins Total:
1
hr 20 mins Servings:
6 Yield:
6
servings |
Ingredients
¨ cooking spray
¨ 2 tablespoons butter
¨ 1 large onion, sliced
¨ salt, plus more to taste
¨ 4 teaspoons white sugar
¨ 5 medium apples - peeled, cored, and cut into 1/4- inch slices
¨ 1 pound Yukon Gold potatoes, cut into 1/4-inch slices
¨ 2 tablespoons olive oil
¨ 6 bone-in, skin on chicken thighs
¨ 2 tablespoons chopped fresh rosemary
¨ ground black pepper
Directions
þ step 1
Preheat
the oven to 400 degrees F (200 degrees C). Spray the top and bottom parts of a
broiler pan with cooking spray.
þ step 2
Melt
butter in a skillet over medium heat and add onion slices. Sprinkle onions with
1 teaspoon salt and saute for 2 minutes. Add sugar and continue cooking until
onions are translucent but not browned, 6 to 8 minutes. Remove from heat.
þ step 3
Layer
apples, potatoes, and sauteed onion slices in the bottom part of the broiler
pan. Cover with the part top of the broiler pan.
þ Step 4
Drizzle
olive oil over chicken thighs. Sprinkle with fresh rosemary, salt, and pepper.
Rub olive oil and spices thoroughly all over each thigh and place on the top
part of the broiler pan.
þ Step 5
Roast
in the preheated oven until juices run clear and an instant-read thermometer
inserted into the thickest part if the thigh, near the bone, reads 165 degrees
F (74 degrees C), about 1 hour. Serve apples, potatoes, and onion alongside
chicken thighs.
Nutrition
Facts
Per
Serving:
404
calories; protein 21.3g;carbohydrates 34.8g; cholesterol 81.2mg;sodium 486mg.
Rosemary-
Ayam Panggang dengan Epal dan Kentang
Persediaan: 10
minit Masak: 1
jam 10 minit Jumlah: 1
jam 20 minit Hidangan: 6 Hasil: 6
hidangan |
Bahan-bahan
¨ semburan masakan
¨ 2 sudu mentega
¨ 1 biji bawang besar, dihiris
¨ garam, ditambah lagi secukup rasa
¨ 4 sudu teh gula putih
¨ 5 biji epal sederhana -
dikupas, dikerat, dan dipotong menjadi potongan 1/4 inci
¨ Kentang Emas Yukon 1 paun,
potong 1/4 inci
¨ 2 sudu minyak zaitun
¨ 6 tulang, kulit pada paha
ayam
¨ 2 sudu rosemary segar
cincang
¨ lada hitam tanah
Petunjuk
þ Langkah 1
Panaskan
ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C). Semburkan bahagian atas dan bawah
panci broiler dengan semburan
memasak.
þ Langkah 2
Cairkan
mentega dalam kuali di atas api sederhana dan masukkan hirisan bawang. Taburkan
bawang dengan 1 sudu teh garam dan tumis selama 2 minit. Masukkan gula dan
terus memamasak sehingga bawang lut tetapi tidak berwarna coklat, 6 hingga 8
minit. Keluarkan dari panas.
þ Langkah 3
Lapiskan
epal, kentang, dan hirisan bawang tumis di bahagian bawah kuali panggang. Tutup
dengan bahagian atas kuali panggang.
þ Langkah 4
Taburkan
minyak zaitun ke atas paha ayam. Taburkan dengan rosemari, garam, dan lada
segar. Salutkan minyak zaitun dan rempah-rempah sehingga bersih di setiap paha
dan letakkan di bahagian atas panci panggang.
þ Langkah 5
Panggang
di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga jus habis dan termometer yang
dibaca segera dimasukkan ke bahagian paling tebal jika paha, berhampiran
tulang, membaca 165 darjah F (74 darjah C), kira-kira 1 jam. Hidangkan epal,
kentang, dan bawang bersama paha ayam.
Fakta
pemakanan
Setiap hidangan:
404
kalori; protein 21.3g; karbohidrat 34.8g; kolesterol 81.2mg; natrium 486mg.
Rujukan:
Link laman sesawang: https://www.allrecipes.com/recipe/276263/rosemary-roasted-chicken-with-apples-and-potatoes/
BUKTI KEHADIRAN MINGGU 10
Bahagian belakang buku Jom Tulis Tesis
No comments:
Post a Comment